dimarts, 1 de febrer del 2011

Sabies que?

L'aligot comú (Buteo buteo) mesura de 51 a 56 cm de llargària. Els adults generalment són de color marró fosc i tacats de blanc per sota. De vegades es veuen en petits grups. En ple vol, les ales són amples, i quan s'han desplegat, fan més d'un metre d'envergadura. També com els seus parents el falcó, el xoriguer, el milà negre, el milà reial i l'esparver aprofita els corrents d'aire per volar sense perdre altura.
És present a gairebé tot Europa, si bé al nord i nord-est només hi és present a l'estiu. Els joves de les poblacions centre-europees hivernen al sud d'Europa, mentre que els adults passen tot l'any als territoris de cria; les poblacions d'Escandinàvia i Rússia, per contra, emigren senceres. A Catalunya el trobem en gran part del territori, on és relativament comú en hàbitats força variats (des de zones alpines a les planes de Lleida), sempre que tingui bosc per fer el niu i zones obertes per caçar.
Pel que fa a la dieta és molt adaptable, però les seves potes dèbils i urpes curtes el capaciten sobretot per caçar animals petits, com esquirols i, sobretot,
rates i ratolins, que solen ser la seva principal presa, fins al punt que en castellà es coneix l'aligot com a ratonero. Quan convé, però, també captures llangardaixos, serps, ocells joves i insectes, i no dubta a menjar despulles si troba algun animal mort. Aquest aligot el varem trovar ferit a la carretera de Vilavenut i es va portar al Centre de Recuperació dels Aiguamolls de l'Empordà.